Gezondheidspromotie

Met gezondheidspromotie willen we de algemene gezondheid verbeteren van zowel onze patiënten als van de wijk en haar bewoners. Via projecten en acties zetten we gezondheids- en welzijnsthema’s in de kijker.

Hiervoor werken we samen met een heel wat partners in de stad en wijk. Met vragen rond gezondheid kan u steeds bij ons terecht. Wij zijn het aanspreekpunt gezondheid voor de wijk Nieuw Gent-Steenakker. Organisaties en verenigingen  kunnen bij ons ook terecht voor het uitlenen van materialen.

Ziektepreventie

Ziektepreventie heeft als doel bepaalde ziekten of aandoeningen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Onze preventieactiviteiten richten zich voornamelijk naar de patiënten van ons wijkgezondheidscentrum. De belangrijkste individuele preventieactiviteiten zijn de screenings - en vaccinatiecampagnes bijv. griepvaccinatie en diabetesspreekuur. Zij worden voornamelijk tijdens de consultatiemomenten door artsen en/of verpleegkundigen uitgevoerd.

Via ons nieuwsoverzicht en de gezondheidskrant blijf je steeds op de hoogte van de laatste projecten.

Beweeglessen

Wil je graag (meer) bewegen? Maar ben je het niet gewoon of heb je gezondheidsproblemen? Kom dan eens proeven van onze beweeglessen.  Deze lessen zijn er voor iedereen.

Elke maandagavond  geeft Toon van 19u tot 20u les in de turnzaal van de Pandaschool (behalve op feestdagen en tijdens schoolvakanties).  

Elke woensdag geven Fanny en Eline van 9u tot 10u les enkel voor vrouwen in de turnzaal van de Prismaschool (behalve op feestdagen en tijdens schoolvakanties)

Je hoeft niet in te schrijven. Deelnemen kost per les 0,50 cent en een 12-beurtenkaart kost 5 euro. 

Fietslessen

Op verschillende plaatsen in Gent kan je als volwassene leren fietsen. In 10 lessen leer je stap voor stap fietsen in je eigen buurt onder begeleiding van ervaren lesgevers. Ben je geïnteresseerd om fietslessen te volgen? Geef dit door aan het onthaal. Zodra er plaats is zal een gezondheidspromotor je contacteren. 

Voor 10 lessen betaal je 25 € of 5 € als je verhoogde tegemoetkoming hebt. Verzekering, gebruik van een fietshelm en fiets zijn inbegrepen in de prijs. 

Allez Bougez

Een beweegroute brengt je door het hartje van Nieuw Gent. De wandeling start aan het wijkgezondheidscentrum. Tijdens de wandeling kan je met behulp van straatmeubilair 20 eenvoudige beweegoefeningen uitvoeren. Ideaal om je dagelijkse wandeling op te fleuren en soepel te blijven. Volg de gekleurde tegels en train je balans, kracht en uithoudingsvermogen. Je kan de wandeling alleen doen. Je kan een pannetje afhalen in het wijkgezondheidscentrum. 

Thomas van het kinéteam begeleidt je graag in groep tijdens de wandeling. Afspraak elke vrijdag om 10u30 aan de ingang van het wijkgezondheidscentrum.

Ratatouille 

Praat- en kookgroep over voeding en opvoeding voor (toekomstige) ouders (met kinderen van 0 tot 6 jaar). Jaarlijks doen we een reeks van 6 sessies in samenwerking met het Inloopteam I Mens. voor 2023 start de reeks in april. 

Interesse? Geef een seintje aan het onthaal. 

Actief en gezond ouder worden

Dit programma biedt gratis wekelijkse sessies aan over een gezonde levensstijl. Het richt zich op ouderen (65+). Thema's  als voeding, beweging, slaap, stress, valpreventie,... komen aan bod. De reeks bestaat uit 10 sessies en start 16 januari 2023

Samen met Lokaal dienstencentrum De Regenboog en Odisee Hogeschool.

Wijk in Zicht

Welke noden hebben bewoners van Nieuw Gent op het vlak van gezondheid? In samenwerking met de vakgroep Eerstelijnsgezondheidszorg van de UGent en de studiedienst van de VWGC voerden we een onderzoek dat eindigde in 2017.

Een korte samenvatting van de resultaten van het onderzoek lees je hier.

Gezondheidspromotie materiaal

Organisaties kunnen bij ons terecht voor het uitlenen van : 

Meer weten? Vraag naar onze gezondheidspromotor.