Gezondheidspromotie

Met gezondheidspromotie willen we bijdragen aan de algemene gezondheid van zowel onze patiënten als van onze wijkbewoners. Via projecten en acties zetten we gezondheidsthema’s in de kijker en willen we aansporen om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven. Hiervoor werken we samen met een heel wat partners in de stad en wijk. Met vragen rond gezondheid kan u steeds bij ons terecht. Wij zijn het aanspreekpunt gezondheid voor de wijk Nieuw Gent-Steenakker.

Ziektepreventie

Ziektepreventie heeft als doel bepaalde ziekten of aandoeningen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Onze preventieactiviteiten richten zich voornamelijk naar de patiënten van ons wijkgezondheidscentrum. De belangrijkste individuele preventieactiviteiten zijn de screenings - en vaccinatiecampagnes bijv. griepvaccinatie en diabetesspreekuur. Zij worden voornamelijk tijdens de consultatiemomenten door artsen en/of verpleegkundigen uitgevoerd.

Via ons nieuwsoverzicht en de gezondheidskrant blijf je steeds op de hoogte van de laatste projecten.

Beweeglessen

Wil je graag bewegen? Maar ben je het niet gewoon of heb je gezondheidsproblemen? Kom dan eens proeven van onze beweeglessen.  Op een rustig niveau leer je hoe je best beweegt, zonder het lichaam te overbelasten.

Elke maandagavond  geeft lesgever Toon van 18u30 tot 19u30 (behalve tijdens feestdagen en schoolvakanties)  een rustige les voor vrouwen  in de turnzaal van de Pandaschool  .  Het uurtje daarna, van 19u45 tot 20u45 zijn mannen en vrouwen welkom voor een iets actievere les. 

Want samen bewegen is leuker!  Deelnemen kost 0,50 cent. Of een 12-beurtenkaart kost 5 euro. Inschrijven op voorhand is niet nodig.

Fietslessen

Op verschillende plaatsen in Gent kan je als volwassene leren fietsen. In 10 lessen leer je stap voor stap fietsen in je eigen buurt onder begeleiding van ervaren lesgevers. Ook mensen met fietservaring die meer zelfvertrouwen willen opbouwen op de openbare weg kunnen deelnemen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit aanbod of ben je geïnteresseerd om deel te nemen? Laat dan je naam achter bij het onthaal of de gezondheidspromotor.

Allez Bougez

Allez Bougez is een beweegroute door Nieuw Gent. De wandeling start aan het wijkgezondheidscentrum en loopt achter de pandaschool door naar de laatste blok aan de Kikvorsstraat. Dan weer terug via de hondenweide. En eindigt bij Pino.

Tijdens de wandeling kan je met behulp van straatmeubilair 20 eenvoudige beweegoefeningen uitvoeren. Ideaal om je dagelijkse wandeling op te fleuren en soepel te blijven.

Volg de houten bordjes en train je balans, kracht en uithoudingsvermogen. Het is leuk om te doen en goed voor je lijf. Je kan kiezen om het alleen te doen met het plannetje dat je hier vindt of afgeprint in het wijkgezondheidscentrum kan halen. Op vrijdag om 13u00 (afspraak aan het wijkgezondheidscentrum) kan je onder begeleiding in groep meewandelen.

Inter-actie, leren van elkaar 

We brengen mensen samen rond een thema dat de ze gemeenschappelijk hebben. Zo  willen we ieders’ draagkracht verhogen. Deelname in verschillende groepen rond verschillende thema’s gebeurt steeds op doorverwijzing van een vertrouwde hulpverlener.

In 2019 starten we met een groep mantelzorgers die we in enkele sessies samenbrengen. We werken hiervoor samen met het Lokaal Dienstencentrum de Regenboog.

Ratatouille 

Praat- en kookgroep over voeding en opvoeding voor (toekomstige) ouders (met kinderen van 0 tot 8 jaar). In 2019 hadden we een super fijne groep waarmee we wekelijk 6 fijne dagen samen kookten, ideeën uitwisselden en leerden over gezonde voeding. In het najaar 2020 zal een nieuwe reeks plaatsvinden in samenwerking met inteam van Reddie Teddy.

Wijk in Zicht

Welke noden hebben bewoners van Nieuw Gent op het vlak van gezondheid? Over deze vraag organiseerden we in 2013 -2016 een wetenschappelijk onderzoek. Samen met de vakgroep eerstelijnsgezondheidszorg van universiteit Gent en de studiedienst van de VWGC zochten we naar antwoorden via analyse van cijfers, interviews, focusgroepen,… Een korte samenvatting van de resultaten van het onderzoek lees je hier.

Wijkkrantje 

1 a 2 keer per jaar geeft het wijkgezondheidscentrum een wijkkrantje uit voor al haar patiënten. Je vindt er recepten, artikeltjes over het wel en wee van het centrum, alsook informatieve artikels over gezondheidsgerelateerde thema’s.

 

Corona Reistips

07jun 21

Je vertrekt binnenkort naar het buitenland en moet getest worden? Hier vind je alle info!

Lees meer >>