Veelgestelde vragen

Wat als ik 's nachts of in het weekend een huisarts nodig heb?

Na 19 u, in het weekend of op feestdagen kan u voor dringende oproepen terecht bij de huisartsenwachtdienst op het telefoonnummer  1733.  Bij een raadpleging op huisbezoek of op de wachtpost, betaalt u de huisarts van wacht. Breng nadien het prestatiebriefje naar het wijkgezondheidscentrum. Wij betalen uw terugbetalingstarief terug, zodat u enkel het remgeld betaalt. De betaling gebeurt via een storting. Vergeet uw rekeningnummer niet mee te brengen.

Wat met huisbezoeken?

Omdat we u in het wijkgezondheidscentrum beter kunnen onderzoeken en behandelen dan thuis, vragen we om naar het centrum te komen. Indien dit echt niet lukt, komen zowel onze huisartsen, verpleegkundigen, verzorgenden, maatschappelijk werkers en kinesitherapeuten op huisbezoek.

Wat met een bezoek aan de specialist?

Een raadpleging bij de specialist wordt door het ziekenfonds terugbetaald. U kiest vrij welke specialist u raadpleegt. Voor een goede opvolging, vragen we wel om eerst de huisarts te raadplegen vooraleer een afspraak bij de specialist wordt gemaakt.

Wat bij nood aan nazorg na een specialist of na hospitalisatie?

Bij opname in het ziekenhuis vermeldt u best dat u bent ingeschreven in een wijkgezondheidscentrum. Heeft u na de opname kinesitherapie of verpleging nodig,  neem dan zo vlug mogelijk contact op met het wijkgezondheidscentrum, zodat wij met de nazorg kunnen starten.

Mag ik naar een huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut buiten het wijkgezondheidscentrum gaan?

Nee. Zolang u in het wijkgezondheidscentrum bent ingeschreven, moet u altijd eerst een afspraak maken bij een zorgverstrekker van het wijkgezondheidscentrum zelf. Zowel het ziekenfonds als het wijkgezondheidscentrum kunnen geen terugbetalingen doen indien u een raadpleging buiten het wijkgezondheidscentrum doet.

Wat met labo-onderzoeken?

Labo- onderzoeken moeten  betaald worden aan het labo. Het labo stuurt een factuur naar uw thuisadres.

Kan ik gratis medicatie krijgen?

Kosten voor medicatie zijn niet in de inschrijving inbegrepen. U blijft uw medicatie zelf betalen. Voorschriften worden geschreven tijdens een raadpleging bij de arts.

Als de patiënten niets betalen, waar haalt het wijkgezondheidscentrum zijn middelen dan?

Het wijkgezondheidscentrum ontvangt iedere maand, voor elke patiënt die zich ingeschreven heeft, een vaste vergoeding van het ziekenfonds waarbij de patiënt aangesloten is. Dit noemen we het forfaitair systeem.